Diatbetes en metabool syndroom
Diabetes / Metabool syndroom
Voor u gelezen: 18 september 2013
Diabetes is omkeerbaar zonder medicijnen
Diabetes neemt wereldwijd epidemische - of liever pandemische - proporties aan. Eén op de vier à vijf westerlingen bevindt zich in het voorstadium van diabetes, het metabool syndroom. De officiële diabetescijfers zijn slechts het topje van de ijsberg, want veel mensen weten niet eens dat ze diabeet zijn of op weg zijn om het te worden.
Nog al te vaak wordt ons voorgeschoteld dat er geen remedie is voor diabetes en dat patiënten veroordeeld zijn tot levenslange medicatie. Toch kunnen we er niet omheen dat voeding en leefstijl een doorslaggevende rol spelen in het ontstaan, de preventie én de behandeling van diabetes. Diabetes kan op een natuurlijke manier voorkomen, omgekeerd of gestabiliseerd worden, afhankelijk van de fase waarin de ziekte zich bevindt en van de mate waarin de patiënt bereid is zijn of haar voeding en leefstijl aan te passen. Voor wie het moeilijk heeft om zich daaraan te houden, kunnen voedingssupplementen uitkomst bieden. Van verschillende stoffen is aangetoond dat ze de bloedsuikerspiegel op een natuurlijke manier verlagen, ook wanneer er niets veranderd wordt aan het voedingspatroon of andere leefstijlfactoren.
Begin oktober 2013 is verschenen het boek: Therapie Wijzer Diabetes & Metabool Syndroom
Bron: nieuwsbrief Placebo Nocebo
Onderzoek:
Helpt magnesium tegen diabetes?
Personen met het metabool syndroom krijgen te weinig magnesium binnen. Een toename van de magnesiuminname tot de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vermindert insulineresistentie en daarmee de kans op diabetes bij deze personen.
Aan de studie namen 234 personen met het metabool syndroom deel. Ze hadden geen diabetes. Aan het begin en na zes en twaalf maanden werd aan de hand van een 24-uurs eetdagboek de inname van magnesium geschat. Daarnaast werd de nuchtere glucose- en insulinespiegel gemeten en werd de mate van insulineresistentie bepaald.
Aan het begin van de studie was de gemiddelde magnesiuminname 287 mg per dag. Dit ligt onder de ADH van 300 mg per dag. Slechts 27% van de deelnemers had een adequate magnesiuminname. Bij een hogere magnesiuminname nam het risico van insulineresistentie significant af. Personen met de hoogste magnesiuminname hadden met 71% significant minder kans op insulineresistentie in vergelijking met personen met de laagste inname van dit mineraal.
Uit de resultaten blijkt dat de magnesiuminname onvoldoende is bij personen met het metabool syndroom. Een adequate inname van het mineraal beschermt tegen insulineresistentie en verkleint daarmee de kans op diabetes.
Orthomoleculaire benadering diabetes.
Diabetes en Metabool syndroom:
Men heeft niet van de ene op de andere dag diabetes. We spreken over diabetes type 2. Diabetes type 1 wordt voornamelijk op jonge leeftijd geconstateerd en is van een heel andere orde dan Diabetes type 2. Onderstaand in het toegevoegde deel van diabetesfonds wordt e.e.a. nader uitgelegd.
De aanloop naar Diabetes type 2 wordt wel Metabool Syndroom genoemd. Niet iedereen die aan het metabool syndroom lijdt ontwikkelt een diabetes type 2. Aan de andere kant blijkt het ook zo te zijn dat er veel meer mensen lijden aan diabetes type 2 dan onderkend wordt. Wanneer men aan metabool syndroom lijdt heeft men een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart en vaatziekten.
Wat houdt het metabool syndroom in? (ook wel genoemd syndroom x, insuline resistentie syndroom, stofwisselings syndroom)
Het bestaat uit een combinatie van de volgende frequente aandoeningen.
- de bloeddruk is verhoogd, of deze nou wel of niet behandeld wordt
- het nuchtere bloedsuiker is verhoogd of er is al diabetes type 2
- stoornis in de glucose tolerantie
- stoornissen in de bloedstolling
- er is een hyperinsulinemie, dit is een te hoge insulineproduktie
- er is een te hoog LDL cholesterol (het verkeerde cholesterol) en te laag HDL (het goede cholesterol)
- er is overgewicht
- er zijn teveel bloedvetten (triglyceriden)
- er is proteïnurie, dat betekent dat er een verhoogde eiwituitscheiding in de urine is
- er is een te grote buikomtrek, bij mannen meer dan 94 cm en bij vrouwen meer dan 80 cm
Vaak gaat het om het laatste kenmerk samen met 2 of 3 van de overige kenmerken.
Metabool syndroom is een stofwisselingsstoornis die veroorzaakt wordt door een verstoorde balans tussen voedselopname en lichamelijke activiteit, dus teveel eten en te weinig beweging. De regulatie van de stofwisseling door de hersenen is verstoord. Er is mogelijk een verstoring van het biologisch ritme, waardoor de stofwisseling aan het dag- en nachtritme aangepast wordt.
Diabetes relatie met aderverkalking en hartinfarct.
In de westerse wereld is er een enorme toename van mensen die lijden aan het metabool syndroom. Het is de belangrijkste oorzaak van het vroegtijdig ontstaan van aderverkalking. Het risico voor het krijgen van aderverkalking is 16x verhoogd t.o.v. mensen die niet lijden aan het metabool syndroom. Het risico voor het krijgen van een hartinfarct is 2x zo hoog. Verder kan er een erfelijke component aanwezig zijn. Wanneer symptomen van het metabool syndroom vroegtijdig opgespoord worden kunnen deze behandeld worden en op deze manier kan men preventief werken, waardoor de vooruitzichten voor deze mensen veel gunstiger worden als wanneer men pas ingrijpt als er reeds klachten zijn.
Door de EIS lichaamsscan kunnen deze symptomen vroegtijdig opgespoord worden en is het mogelijk preventief aan de gezondheid te werken, waardoor erger voorkomen kan worden.
Er wordt een voedingsadvies gegeven en een bewegingsadvies. Tevens kan er door de juiste suppletie van noodzakelijke stoffen die bij het metaboolsyndroom/diabetes verhoogd gebruikt worden, weer een gezond evenwicht ontstaan, doordat het lichaam op deze manier de juiste ingrediënten aangereikt krijgt om zichzelf weer te herstellen.
Wanneer men reeds diabetes heeft kunnen er zeer goede resultaten bereikt worden door een persoonlijk voedingsadvies en bewegingsadvies en de hierbij noodzakelijke supplementen. Het is heel goed mogelijk het bloedsuiker gehalte hiermee te reguleren, waardoor de kans op complicaties verkleind wordt.
De complicaties zijn nl het grote probleem bij diabetes. Deze kan men altijd verwachten, misschien niet direkt aan het begin van de suikerziekte, maar toch zeker op de langere termijn. Ook de ernst hiervan varieert. Diabetes wordt vaak onderschat en men is gerustgesteld als de diabetes goed ingesteld lijkt. Maar diabetes het is een sluipende ziekte, waarbij plotseling, diverse oorzaken zijn mogelijk waarvan stress er één is en dus niet altijd te vermijden, complicaties komen die heel moeilijk te behandelen zijn. Ook infekties, virussen, waardoor het immuunsysteem verhoogd aktief wordt en er meer insuline geproduceerd wordt, kunnen een trigger zijn waardoor de diabetes plotseling niet meer goed ingesteld kan worden en verergert.
Regulier zijn deze complicaties niet te genezen.
Onderstaand is een gedeelte van de site van het diabetesfonds overgenomen, omdat daarin heel veel belangrijke informatie vermeld staat t.a.v. diabetes, type1, type 2 en ook type 3. Diabetes type 3 wordt tegenwoordig ook wel als ziekte van Alzheimer aangeduid.
Als kanttekening wil ik hierbij nog plaatsen dat tegenwoordig gedacht wordt aan een mogelijk vitamine D3 tekort bij het ontstaan van Diabetes type 1. Dit is echter niet de enige oorzaak, er spelen nog andere onbekende oorzaken mee.
Verder t.a.v. de griepvaccinatie bij diabetes patienten, die gegeven wordt omdat zij verhoogd risico zouden lopen op verergering van de diabetes bij het krijgen van de griep, wil ik nog aantekenen dat als het griepvirus dat in dat seizoen uitbreekt, niet in de vaccinatie zit, men ook niets aan het desbetreffende griepvaccin heeft en gewoon de griep krijgt.
Wanneer men vage klachten heeft, heeft dat heel vaak te maken met het metabool syndroom of diabetes type 2, dat nog niet gediagnosticeerd is.
Gezonde voeding, volgens de PALEO principes, waarbij geadviseerd wordt om brood, pasta's en aardappels uit het voedingspatroon te halen samen met de juiste beweging om de gevoeligheid voor insuline weer te vergroten zijn belangrijke componenten bij de behandeling van het metabool syndroom en diabetes.
Diëten waarin bovengenoemde produkten wel toegestaan zijn zullen geen verbetering brengen bij diabetes patienten. De diabetes zal zich verder uitbreiden en complicaties zullen vanzelf verschijnen.
DE VOLGENDE INFORMATIE IS VAN DE SITE VAN HET DIABETES FONDS OVERGENOMEN:
DIABETES
Bij suikerziekte kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Het officiële woord voor suikerziekte is diabetes.
Wij als Diabetes Fonds gebruiken het woord diabetes omdat ‘suikerziekte’ een verkeerde indruk geeft. Veel mensen denken bij suikerziekte dat het komt door te veel suiker eten. Of dat je dan helemaal geen suiker meer mag. Maar dat klopt niet.
Ook is suikerziekte meer dan alleen een probleem met bloedsuiker, vaak zijn ook cholesterol en bloeddruk niet goed. Daarom zeggen we liever ‘diabetes’. Bij diabetes (suikerziekte) kan het lichaam de bloedsuiker niet meer regelen. Dat gebeurt bij gezonde mensen heel precies, met het hormoon insuline. De twee belangrijkste soorten diabetes zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. De twee soorten diabetes lijken op elkaar, maar zijn toch verschillend. Dat leidt vaak tot misverstanden. Daardoor krijgen veel patiënten te maken met onbegrip en verwarring in hun omgeving.
Diabetes type 2
- Het lichaam heeft te weinig insuline.
- Bovendien reageert het lichaam niet meer goed op insuline (ongevoeligheid voor insuline).
- Overgewicht en weinig beweging, maar ook oudere leeftijd naast erfelijke aanleg vergroten de kans.
- Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet iemand ook insuline spuiten.
- Heette vroeger ook wel 'ouderdomsdiabetes'. Maar het komt nu ook vaak bij jongere mensen voor.
- 9 van de 10 mensen met diabetes hebben diabetes type 2.
Diabetes type 1
- Het lichaam maakt zelf helemaal geen insuline meer aan.
- Het afweersysteem maakt per ongeluk de cellen die insuline aanmaken kapot.
- Mensen met diabetes type 1 moeten een paar keer per dag zichzelf insuline inspuiten, of een insulinepomp dragen.
- Heette vroeger ook wel 'jeugddiabetes'.
- 1 op de 10 mensen met diabetes heeft diabetes type 1.
- Vaak hebben mensen jarenlang niet door dat ze diabetes hebben. Want niet iedereen heeft duidelijke klachten (symptomen) die horen bij diabetes (suikerziekte).
Veel symptomen lijken op dingen die iedereen wel eens heeft, zoals vermoeidheid en futloos zijn. Diabetes type 2 komt het meest voor en is het moeilijkst te herkennen.
Dit zijn symptomen van diabetes (suikerziekte) die veel voorkomen:
- Veel dorst
- Veel plassen
- Erg moe zijn
- Last van ogen
Of iemand echt diabetes heeft, kan alleen een bloedtest duidelijk maken. Dat gebeurt vaak met een vingerprikje. In een druppel bloed wordt gemeten wat de bloedsuiker is op dat moment: het bloedglucosegehalte. Bloedsuiker heet officieel bloedglucose.
Een bloedsuikertest gebeurt soms op verschillende momenten. Wanneer u nuchter bent (dat betekent acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water), en zo'n anderhalf tot twee uur na een maaltijd. Want dan zit er het meeste bloedsuiker in het bloed. Vaak wordt als extra check het bloed onderzocht in een laboratorium.
Bloedsuiker / bloedglucose
Normaal schommelt de bloedsuiker (bloedglucose) zo tussen de 4,0 en de 8,0 mmol/l:
- Nuchter geprikt tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l: voorfase van diabetes.
- Nuchter geprikt boven de 6,9 mmol/l: diabetes.
- Niet-nuchter geprikt: boven de 11 mmol/l: diabetes.Normaal is: nuchter geprikt onder de 6,1 mmol/l en niet-nuchter onder de 7,8 mmol/l.
Let op! Dit zijn de getallen voor uitslag van een laboratoriumonderzoek, die dus tegenwoordig ook vaak gelden bij een vingerprik wanneer de meter ze zelf omrekent.
Laboratorium onderzoek
- De huisarts kan uw bloedsuiker onderzoeken met een vingerprik of met een buisje bloed dat naar het laboratorium gaat.
- De uitslagen daarvan kunnen verschillend zijn, omdat de bloedsuiker gemeten in een vingertop anders is dan in een groter bloedvat.
- Tegenwoordig rekenen de bloedsuikermeters bij een vingerprik zelf de waarde om naar een laboratoriumuitslag.
- Wilt u de getallen hierboven vergelijken met uw eigen uitslag, dan moet u dus weten of het de 'vingerprikuitslag' was of de uitslag van het laboratorium.
- Veel meters hebben een kleine meetafwijking. De getallen achter de komma kunnen in werkelijkheid dus wat lager of hoger zijn.
Het kan zijn dat u dicht tegen diabetes aan zit. In dat geval is een vingerpriktest niet genoeg, want die meting kan een beetje afwijken van de echte waarde. Dat zou precies het verschil kunnen zijn tussen wel of niet officieel diabetes hebben. Daarom is in dat soort gevallen een laboratoriumonderzoek van een buisje bloed nodig.
Er zijn veel vragen en misverstanden over diabetes, een paar voorbeelden:
Van veel snoepen krijg je diabetes?
De alvleesklier maakt niet meer genoeg insuline. Of het lichaam reageert niet meer op insuline. Waarom dat gebeurt, weten we nog niet precies. Er is veel onderzoek gedaan naar suiker, en daaruit blijkt dat je van suiker eten op zich geen diabetes krijgt. Toch is het beter om niet veel te snoepen. Want in snoep zitten meestal meer vetten en calorieën. Daarvan word je dik, en daar kun je wel diabetes type 2 door krijgen. Meer weten over wie meer kans heeft op diabetes? Bekijk de gratis informatiebrochure. www.diabetesfonds.nl
Zware diabetes / een beetje diabetes?
Je hebt diabetes of je hebt het niet. Net als een beetje zwanger zijn: dat kan ook niet! Maar ieder mens met diabetes is anders, met een eigen behandeling op maat. Mensen met diabetes type 1 moeten een paar keer per dag insuline spuiten omdat hun lichaam geen insuline meer maakt. Mensen met diabetes type 2 hebben nog wel insuline, maar te weinig of het lichaam reageert niet meer goed op de insuline. Zij krijgen meestal tabletten zodat de alvleesklier meer insuline maakt, of zodat hun lichaam weer beter reageert op insuline. Meer weten over diabetes? Vraag de gratis informatiebrochure aan! Www.diabetesfonds.nl
Alleen oude mensen krijgen diabetes?
Nee, steeds meer mensen van alle leeftijden krijgen diabetes. Vooral diabetes type 2, die samenhangt met te weinig bewegen en overgewicht. Er zijn in Amerika zelfs al kleuters die diabetes type 2 hebben! Maar ook steeds meer kinderen en jongeren krijgen diabetes type 1. Wetenschappers onderzoeken hoe dat komt.
Diabetes is besmettelijk?
Je kunt niet door contact met iemand anders diabetes krijgen. Diabetes is geen infectieziekte die door bacteriën, virussen of lichamelijk contact kan worden overgedragen. Ook niet via borstvoeding. Diabetes is een 'technisch' probleem van het lichaam dat door oorzaken binnen het eigen lichaam ontstaat.
Iemand met diabetes is ziekelijk?
Nee, iemand met diabetes die goed behandeld wordt en geen ernstige diabetescomplicaties heeft, kan gewoon fit door het leven. Je bent niet opeens een ‘zwak’ persoon omdat je diabetes hebt. Ook heb je dezelfde kans op verkoudheid en griep als iedereen. Maar áls je met diabetes een virusinfectie zoals een griep hebt, kan dat wel heel vervelend zijn voor het onder controle houden van de bloedsuiker. Infecties kunnen net als emoties en stress de bloedsuikerspiegel uit balans brengen. Daarnaast heeft het lichaam door diabetes vaak meer moeite om een infectie te overwinnen. Daarom krijgen mensen met diabetes het advies om een griepprik te halen.
GESCHIEDENIS VAN DIABETES
Al duizenden jaren vechten mensen tegen diabetes. Tot begin vorige eeuw was het hopeloos. Mensen gingen binnen een paar dagen of maanden dood aan diabetes type 1. Nog maar anderhalve eeuw weten we wat diabetes eigenlijk is. En pas sinds 1921 is een succesvolle behandeling mogelijk.
1500 v. Chr.
Diabetes duikt al op in oude geschriften uit India, Egypte en Griekenland. Het zijn beschrijvingen van mensen die lijden aan een geheimzinnige ziekte waardoor hun lichaam wegteert. Het valt op dat mieren en bijen afkomen op de zoete urine van de zieken. Men probeert van alles om de mensen te helpen: van kruidendrankjes, honing en wijn tot aderlaten. Niets helpt.
250 - 150 v. Chr.